NONA: nettverket for oss som jobber med nettmedier

Nettverktøy for nybegynnere – hva bør de lære?

Posted on: 13.01.09

Sammen med kollega Tord Nedrelid planlegger jeg kurset «Slik bruker du de nye nettverktøyene» på Institutt for journalistikk i mars. Dette skal være et lavterskel-kurs for dem som føler at dette internettet er kommet for å bli, uten at de selv har kommet helt med på bidragsyter- og bruker-sida – ennå.

Fra kursbeskrivelsen:

Føler du at utviklingen på nett farer av gårde og at du har blitt hengende etter? Skjønner du ikke hva kolleger snakker om når de prater om diskusjonsforum, messenger, facebook, twitter, youtube, flickr, blogging, podcasting og andre nettfenomener? Fortvil ikke. Kurset gir deg et innblikk i disse tjenestene og andre sosiale medier på nettet. Gjennom forelesninger og øvelser får du en steg-for-steginnføring i hva dette brukes til og hvordan du praktisk kan bruke tjenestene selv. Siden kurset er beregnet på nybegynnere trenger du ikke allverdens internetterfaring for å henge med. Du lærer også hvordan du som journalist kan utnytte disse verktøyene i arbeidshverdagen, og hvilke etiske vurderinger de stiller deg overfor.

Nå prøver jeg å konkretisere hvilke verktøy vi skal lære bort. Dette er altså ikke et kurs for etablerte netthoder, sånne som snubler innom NONA, men for alle de andre. Hva er det nyttigste? Har noen gode innspill? Min foreløpige liste ser sånn ut:

  • Facebook – journalistisk bruk, eksempel på community, bygge grupper og events osv.?
  • Twitter
  • Skype
  • Wikipedia – litt teori om crowdsourcing, litt stats, litt om å bidra, litt om journalistisk bruk som kilde?
  • Blogging – beatblogging-eksempler, personlig blogging, hvordan promovere bloggen via communities etc.?
  • RSS??? Kan vi kalle det nytt selv om det har vært der lenge, siden så mange fortsatt ikke bruker det? Nyhetsvarsler osv?
  • Flickr og andre fotodelingstjenester. Litt om Creative Commons-lisenser og sånt, kanskje?
  • Podcasting
  • YouTube, Snutter og andre videodelingstjenester

5 kommentar to "Nettverktøy for nybegynnere – hva bør de lære?"

Hei!

Dette blir noe et veldig spennende kurs på IJ. Jeg har såvidt snumblet innom NONA og er å treffe på de fleste sosiale medier uten at jeg helt henger med på alt. men kommer til å jobbe mye på nett framover.

Selv om mange av oss ikke er helt nerdete, tror jeg det er vikgtig for alle journalister å følge med på hva som skjer og dermed utnytte disse verktøyene i arbeidshverdagen. Det er viktig at vi som driver nettsteder og er flinke nettgartnere og pleier de som stikker innom godt og gir dem det de leter etter. Det er også viktig å svare på kommentarer, innlegg som dukker opp på sine egne artikler.

Det ligger mye godt nyhetsstoff her også for oss som arbeider med nyheter. og nyheter på nettet lever jo sine egne liv og utvikler seg etterhvert. Journalistrollen er i endring og jeg må innrømme at jeg synes det er kjempemoro.

Nyhetene ligger jo der rett foran deg på skjermen. Bare man vet å guide seg igjennom og ha et kritisk blikk og gjøre etiske vurderinger.. Derfor tror jeg slike kurs som dere er i ferd med å utvikle nå er veldig fremtidsrettet og bra! Stå på!

Slik jeg ser det er bruk av RSS en grunnleggende forutsetning for å ha fullt utbytte og glede av internett anno 2009. Kunsten er ikke å skremme folk med alt det tekniske rundt RSS, men gå rett på gode eksempler på hvordan du bruker RSS – som de aller fleste nettjenester nå tilbyr i en eller annen form. En god start vil være å sette opp RSS-strømmer med faste søk innenfor de områdene du arbeider med, f.eks. i Google News og Sesams nyhetssøk, som begge har dette lett tilgjengelig. Deretter kan du utvide med å sette opp RSS-strømmer som søker etter det du er interessert i i sosiale medier som bloggsfæren, Twitter, Facebook, Nettby, forum, etc. Rene RSS-abonnement på oppdateringer fra nettsteder, vil selvsagt også være relevant.

[…] jeg har nevnt tidligere, holder kollega Tord og  jeg på å utvikle et nytt kurs om nettverktøy på Institutt for […]

Et ekstratips er bokmerketjenesten delicious.com, som etter min mening kanskje er den mest undervurderte tjenesten der ute. Når det sitter i fingerspissene er det et fantastisk effektivt verktøy med tanke på å finne gode kilder, ideer til artikler og gode bokmerker generelt.

Yahoo Pipes kan også effektivisere din hverdag; i hvert fall hvis du abonnerer på mange RSS-er og vil filtrere på enkeltord, og det har også en del kreative muligheter når man blir mer avansert.

Begge er omtalt i «De 25 beste nettjenestene»-artikkelen min fra i fjor: http://www.dinside.no/526978/de-25-beste-nettjenestene

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lest i det siste

Add to Technorati Favorites
januar 2009
M T O T F L S
« des   feb »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
%d bloggere like this: