NONA: nettverket for oss som jobber med nettmedier

Bør alle alltid kreve sitatsjekk?

Posted on: 26.01.09

Tidligere denne måneden skrev jeg et innlegg på min blogg der jeg gikk hardt ut og sa at «Sitatsjekk er for pingler«. 

Det ble skrevet etter en voksende frustrasjon over at stadig flere kilder krever sitatsjekk for selv den minste lille fillesak, og det kommer nok av at absolutt alle PR-folk gir sine kunder rådet om å alltid kreve sitatsjekk.

Jeg mener at det rådet er galt. Ikke bare for meg som journalist, men også for kildene.

For det første har ikke en kilde rett til å trekke sine sitater, de har bare rett til å få korrigere eventuelle feil. Det er en viktig rett, og det er dessverre behov for det litt oftere enn det burde være.

Mange kilder har fortalt meg at de har brent seg på slurvete og unøyaktige journalister, og at de derfor konsekvent krever sitatsjekk. Det kan jeg godt forstå, men jeg synes det er synd og også i stor grad unødvendig.

Journalister er avhengig av tillitt, og hvis det blir en vedtatt sannhet at vi konsekvent slurver og feilsiterer så har vi et stort problem. Noen vil sikkert påstå at vi allerede er der, men jeg håper det ikke er tilfelle. Hvis det er det, så mener jeg uansett at vi har løsningen: transparens.

I de fleste nettavisene må journalistene stå til rette for leserne gjennom den tilhørende debatten. Hvem som helst kan kommentere skrivefeil, faktafeil eller bare komme med sin mening. Selvsagt er det mange useriøse anonyme kverulanter der ute, men det må en journalist tåle. Vi er en yrkesgruppe som stiller folk til veggs og avkrever svar. Da kan vi ikke være hårsåre og overdrevent fintfølende hver gang noen gir oss litt pepper.

Dette bør kilder utnytte. Alt de trenger å gjøre hvis de er feilsitert, er å gå inn i debattforumet å skrive det. Jeg skal love dere at det blir huskestue i redaksjonen hvis en kilde går inn i debattforumet og skriver «Journalisten har feilsitert meg, og vil ikke rette feilen. Det jeg egentlig sa var…»

Så vil det selvsagt være tilfeller der en kilde prøver seg på dette trikset uten at det var reelt. Da blir det opp til journalisten å ta til motmæle. I et slikt tilfelle skal vedkommende ikke gå inn og krangle om saken, men nøysomt poengtere hva som ble sagt.

Mange journalister er dessverre redd for nettdebatt, og det er langt fra alle nettaviser som har åpnet for det. Jeg håper det forandrer seg, men jeg tror også  at Twingly kan være en god måte å løse problemet. Ved at artikkelen har en oversikt over hvem som lenker til artikkelen, vil det bli tydelig hvis kilden på sin blogg skriver «Jeg er  feilsitert».

Forøvrig er ikke verden sort/hvit. Det er fullt mulig å ta en muntlig gjennomgang av sitatene på  slutten av intervjuet. Kilden kan for eksempel spørre: «Ble det noe kontroversielt du har tenkt å sitere meg på?». En journalist som lyver på dette spørsmålet vil få det gøy i debattforumet etterpå…

Jeg lar fortsatt kilder få sitatsjekk hvis de krever det, men jeg tar meg alltid tid til å forklare litt rundt det og hvordan det fungerer. Som regel skjønner de det. Når jeg foreslår at jeg sender de en e-post med lenke til artikkelen så fort den publiseres, og gjør det klart at jeg umiddelbart vil rette eventuelle feil, så slår de fleste seg til ro med det.

Det utbredte kravet om sitatsjekk uansett er en uting. Spørsmålet mitt, er om det er flere enn meg som anser det som et eskalerende problem?

Bør alle alltid kreve sitatsjekk? Når bør man eventuelt la være å gjøre det?

2 kommentar to "Bør alle alltid kreve sitatsjekk?"

Alle bør ikke alltid kreve sitatsjekk, men min erfaring er at det kan være klare fordeler for både journalister og kilder ved å få sitater godkjent før publisering.

Først kildeperspektivet: Jeg har den tvilsomme ære av å ha en fortid som landets mest omtalte medieleder gjennom noen hektiske måneder. Da opplevde jeg den enorme kvalitetsforskjellen det er på norske journalister. Mange var selvsagt grundige og gjorde sitt beste for å forstå sakskomplekset de jobbet med, mens alt for mange hadde skrevet saken før de ringte, og bare skulle ha noen sitater som passet til vinklingen – noe som selvsagt kan la seg gjøre med litt omtrentlig omgang med notatblokka. Det å være på andre siden av mikrofonen er en meget lærerik opplevelse som jeg anbefaler for alle journalister og redaktører. Som kilde ber jeg nå alltid om sitatsjekk fra journalister jeg ikke har snakket med tidligere (siden det er ca 50 % sjanse for at det går galt), og så fortsetter jeg å be om sitatsjekk fra halvparten. Møter du noen som sier at jeg alltid ber om sitatsjekk, så vet du hvilken sekkepost jeg mener vedkommende tilhører 😉

Så journalistperspektivet: Som vernepliktig journalist i Forsvaret Forum måtte jeg forholde meg til en policy om at absolutt alle sitater skulle sjekkes. Vi var en ganske ambisiøs gjeng som var inne samtidig, og vi nådde vårt mål om at hver utgivelse skulle føre til oppslag i riksmedier. Det var mange kilder som beit seg i tunga når saken ble blåst opp, men siden vi hadde klarert alle sitater på forhånd, var det ingen om kunne dolke oss i ryggen med påstander om feilsitering. Det var en styrke for oss unge håpefulle som det ellers ville være lett å skyte på (litt uheldig bilde akkurat her, men du skjønner…).

Som journalist har jeg selv brukt å tilby kilder sitatsjekk i kontroversielle saker. Det viser seg alltid å spare meg for mye arbeid i etterkant.

Arne

Møter du meg på halvveien, eller misforstår jeg?

Jeg er ihvertfall enig med deg i mange av dine punkter, og selv om min tittel er ganske bombastisk så har jeg ramset opp noen viktige unntak.

Bakgrunnen for at jeg skrev om dette, er at vi i digi.no (jeg sluttet nylig) plutselig fikk et rush av slike krav i helt latterlige saker, og fra kilder som vi har forholdt oss til i flere år. De var ikke sure for at vi hadde feilsitert, men de hadde fått standardrådet om alltid å kreve det uansett.

Jeg mener at det både er unødvendig og uhensiktsmessig, og spesielt i nettaviser der muligheten til å ta til motmæle ved eventuell feilsitering er veldig god.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lest i det siste

Add to Technorati Favorites
januar 2009
M T O T F L S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
%d bloggere like this: