NONA: nettverket for oss som jobber med nettmedier

Farlig å slippe bestefar løs i nettdebatten?

Posted on: 06.04.09

Hvis bestefar i tillegg er en trygdet mann i 50-åra kan fri nettdebatt virkelig få frem trollet i ham.

– Mange er redd for hva ungene finner på, men det er vel så stor grunn til å frykte hva bestefar skriver på nett, sa Even Westvang, en av folkene bak Bengler, som har laget Underskog og Origo, under torsdagens debattmøte om hvordan heve kvaliteten på nettdebatten.

Debatten har allerede avstedkommet en rekke glimrende bloggposter, men jeg tenkte jeg skulle trekke frem et par av de momentene som gav meg mest å tenke på i etterkant, før jeg kommer tilbake med egne tanker om nettdebatten i en annen bloggpost.

Vårt Land lanserer Verdidebatt.no
Under debattmøtet lanserte Vårt Land sine planer om å smelte sammen bloggsystemet og debattsystemet sitt for å få en bedre debatt. Med andre ord vil alle som kommenterer hos nettavisen måtte være pålogget med bloggprofilen sin for å kunne kommentere, og de vil bli avkrevd fullt navn for å registrere seg. Dette minner mye om den modellen britiske The Daily Telegraph bruker, bortsett fra at de som blogger og kommenterer via MyTelegraph kan velge å være anonyme.

Espen Utaker, debattansvarlig i Vårt Land, fortalte at de også ville ha noen gode bloggere de betaler for å skrive, og sa de satset på at disse ville dra andre med seg når avisen lanserer verdidebatt.no rett etter påske. Han vedgikk seg allikevel at nettavisen kom til å miste en del ved å kreve fullt navn – som eksempler brukte han debatter de har hatt om nettpornoavhengighet og avhoppere fra sekter – men ga uttrykk for at han håpet dette ville bli kompensert ved en mye bedre kvalitet på nettdebatten. Dette stilte ABC Nyheters Herman Berg seg svært tvilende til.

– Blir ingen pusekattdebatt
– Vi har holdt på med nettdebatt under fullt navn i to år. Jeg kan fortelle deg at trygdede menn i 50-åra ikke har noen problemer med å si dritten sin under fullt navn. Den siste tiden har vi opplevd en del rasisme underskrevet med fullt navn, og jeg kan love deg at det blir ingen pusekattdebatt i Vårt Land bare fordi man nå legger om debattsystemet sitt, sa Herman

Debattmøtet ble kyndig liveblogget via Coveritlive av Svein Olsson fra Budstikka (som steppet inn som en reddende engel da vår planlagte liveblogger ble syk), dog under undertegnedes navn, og det var morsomt å lese gjennom livebloggen etterpå og notere seg at Hermans utspill avstedkom følgende lakoniske kommentar fra Erik Holten på Twitter: «Rapport frå ABCs seksjon av kloakken. Dèjá vu frå AOL-invasjonen av Usenet.» Overraskende nok antydet Christoph, med bakgrunn i egne undersøkelser, at de mest ufine nettdebattantene, gjerne kalt troll, ble de beste moderatorene.

Even sa han lurte på om ikke vi gir nettdebatten helt feil rammer. – Når vi skriver «kjør debatt» under artiklene tror folk med en gang de er på Holmgang, påpekte han, og oppfordret alle til å spørre seg selv hva slags atferd det er vi egentlig ønsker i kommentarfeltet og hvordan vi kan gjøre det attraktivt for politikere og mennesker med makt å delta i nettdebatten. Det siste punktet har han tidligere utdypet her.

For ordens skyld bør jeg kanskje tilføye at uansett hvor glad jeg var i min egen bestefar er jeg også glad jeg slapp å oppdra ham i hva som er god nettkontyme mens han levde (med andre ord er jeg ganske sikker på at han lett ville blitt stemplet som et troll hadde han hatt tilgang til nett og tastatur).

En helt annen innfallsvinkel på å håndtere troll, som jeg har vært inne på her på NONA-bloggen før: intervju dem

Les også:
Bård Vegar Solhjell (Kunnskapsminister): Nettdebatt? & Svar om nettdebatt
Paul Chaffey (Abelia): Lei debatten om nettdebatten?
Martin Jensen (Journalisten.no): Til knærne i kloakken
Dag Solberg (mediekommentator NA24): – Nettet tar over
Hjorten (blogger): Skal Stoltenberg delta i nettdebatten?
Gaute 2.0 (NRK): Nettdebattdebatten
Katscho 2.0 (ABC Nyheter): NONA-debatt om nettdebatten
Christoph Schmitz (Edda): Debatt om nettdebatt og anonymitet i nettdebatt
Hallvard Lavoll-Nylenna: Debatt om debatten
Kristians Notisblogg: Anonyme bidrag

5 kommentar to "Farlig å slippe bestefar løs i nettdebatten?"

En liten presisering: Vl.no har idag ingen muligheter til å kommentere etter artikler i nettavisen, altså stenger vi ikke av dette. Vi planlegger imidlertid å åpne opp for «kommentering» etter sakene via Twingly, slik at bloggere (og våre egne tydeliggjøres visuelt) kan kommentere. Man må altså ikke være innlogget – men man må være en blogger.

Inne på verdidebatt.no foregår opprettelsen av nye debatter i bloggene. Hvert innlegg må kategoriseres – og sendes så ut i debattforumet. På denne måten kan alle diskusjoner i debattforumet knyttes til hver enkelt blogger – noe vi håper vil gi hver debattant en tydeligere identitet.

Vi regner for øvrig med at de som er mest skeptiske til å bruke fullt navn, er kreative og finner på navn ala Ganske Skeptisk osv. Noen som har tanker rundt det?

Tiden vil vise om dette er en klok måte å gjøre det på, eller om vi må justere etterhvert.

Jeg er bestefar, og må få forsvare meg. Fullt navn og greier her i går’n, men jeg er enig med deg også. Jeg har jevnaldrende som er sånn som du påpeker. Unga er ikke farlige, de holder seg til motebloggene og Tone….som jeg ikke husker navnet på….er det Damlie Aaberget eller no’ sånt.
Jeg er et snilt troll med andre ord. Men ikke kjem alle bestefedre med samme kammen..

Jeg er uansett veldig glad for at Espen var tilstede og presenterte omleggingen – det ga en ekstra dimensjon til debatten. Samtidig synes jeg også at denne omleggingen har noe til felles med de tankene Origo og Even Westvang ofte har presentert i den forstand at det virker som en måte å prøve å få de rollene folk har i det virkelige og det virtuelle livet å nærme seg hverandre. Det blir spennende å se hvordan det fungerer i praksis…

Tor: Ja, det er besteforeldre og besteforeldre:-) Jeg begynte her forleden å skrive en bloggpost om en av mine mentorer http://kristinelowe.blogs.com/kristine_lowe/2009/03/ada-lovelace-day-the-technnopagan-who-helped-shape-my-life.html – hun ville garantert tilhørt den besteforeldre varianten som ville ha vært en fantastisk verdi for nettdebatten. Det er mange varianter her, og å vinkle på det jeg har gjort her er nok litt tabloid, men tror også at det er en kjerne av sannhet der.

Mange bestefedre, min egen inkludert (og her bør jeg kanskje inludere at min bestefar ville vært 87 hvis han fortsatt var i live), vil nok oppføre seg som «troll» i nettdebatten, men mange andre vil være en del av debattens viktigste ressurser.

Espen og jeg er også veldige glade for at Vårt Land fikk presentere prosjektet. Nyttige prosesser, dette! Håper på enda flere konstruktive tilbakemeldinger når verdidebatt.no er lansert. Både fra unge og bestefedre.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lest i det siste

Add to Technorati Favorites
april 2009
M T O T F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
%d bloggere like this: