NONA: nettverket for oss som jobber med nettmedier

Tienanmen + Twitter = Teheran

Posted on: 15.06.09

CNN får på pukkelen får ikke å ha fulgt med på Twitter – det er måten iranerer kommuniserer med omverdnen på under krisen som nå utspiller seg, hevdes det.

«Jeg vet jeg har skravlet mye om Twitter, og jeg har sagt til noen av dere at det snart vil komme en revolusjon eller et statskupp som lanseres via Twitter. Det skjer nå i Iran,» skriver valgekspert Antoine Clarke i en mail (gjengitt her), og viser til denne artikkelen fra ReadWriteWeb:

“The western world’s most feared government is shaking with insurrection in the streets after a contested election and the leading name in news, CNN, is shockingly absent from the story. Twitter, meanwhile, is how Iranians are communicating with the outside world. It’s the best place to follow events going on in that country and CNN’s failure to engage with the story is one of the hottest topics of conversation there.”

New York Times har en lignende sak her. Selv har jeg utelukkende fulgt presidentvalgkampen og det som nå ser ut som et statskupp via Twitter.

Det ligger ikke noen bevisst nedvurdering av andre medier i det, bare at jeg har hatt mye datatrøbbel i det siste og sitter og jobber med helt andre ting på en liten PC hvor det er veldig greit å kjøre Twitter i bakgrunnen.

Spesielt nyttig har det vært å følge ABCs Jim Sciutto, som blant annet pekte meg til denne gode analysen av det som skjer, og BBC Global News’ direktør Richard Sambrook som har tvitret mange gode lenker fra forskjellige vinkler.

Sambrook har en interessant analyse av Twitter som nyhetskilde fra Iran de siste to dagene på sin personlige blogg. Her konkluderer han med at det er mye rykter ute og går, men for de som har god kunnskap om både det å bruke sosiale medier og situasjonen i Iran er Twitter en mye bedre nyhetskilde enn de store TV-kanalene.

BBC har også en interessant artikkel om noen av de ivrigste Iran-tvitrerne her. Den britiske politiske bloggeren Matt Wardman samlet tidlig Twitter-feeden fra Iran ved hjelp av Coveritlive her. Jeg har også sett mange anbefale å følge Change for Iran og forskjellige iranske studenter på Twitter for informasjon om det som skjer der nå. Hendelsesforløpet i Iran og hvordan kunnskap om det som skjer stadig har blitt bygget ut, bygger kanskje også opp under Mark Drapeauls tese om at Twitter ikke egentlig er en plattform for samtale, men ligner mer på en wiki som Wikipedia?

IranProtest
Bildet, med tittelen «Vi skriver Mousavi, de leser Ahmadinejad», er hentet fra John McNabs Flickr-konto og gjenpublisert her under en CC-Some-Rights-Reserved-lisens. Flere sterke bilder fra Iran (disse med All Rights Reserved) her.

2 kommentar to "Tienanmen + Twitter = Teheran"

Twitter har vært helt fantastisk for valget i Iran. Problemet er imidlertid at det har vært veldig mye rare rykter ute og gått. Så for meg fungerer det litt sånn at jeg leser noe på twitter først, og så eventuelt får det bekreftet i tradisjonelle medier etterpå.

Ja, det stemmer jo på en måte med den analysen Sambrook gjør etter å ha fulgt Twitter-strømmen fra Iran inngående i to dager: rykteflommen gjør at man skal ha ganske godt grep både om situasjonen i Iran og kildekritikk i sosiale medier for å kunne bruke Twitter-meldingene i saken effektivt.

På en måte bekrefter det også sosiale medier som nisjenekanal: du finner ekspertise, innsikt, øyenvitner anmass men det krever ofte god kjennskap både til mediet og saksområdet for å kunne vurdere deres troverdighet fortløpende. Men det forstiller meg a Twitter også kan brukes for å sjekke ut hold i rykter som oppstår, avhengig av hvilke følger man har på mikrobloggingstjenesten og hvor fort hendelsesforløpet finner sted – var nok kanskje enklere med militærjuntaens crackdown i Burma i 2007 enn i Iran nå.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lest i det siste

Add to Technorati Favorites
juni 2009
M T O T F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
%d bloggere like this: