NONA: nettverket for oss som jobber med nettmedier

NONA-møte: På tide å frigjøre offentlig data?

Posted on: 05.08.09

Hva er status for frigivelse av offentlige data i Norge? Bør alle typer offentlig data slippes fri og gjøres gratis tilgjengelige?

Olav Anders Øvrebø skal i gang med et spennende prosjekt om å kartlegge status for frigivelse av offentlig data, som f.eks kart, vær- og levekårsdata, for Institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen (UiB). I den forbindelse kommer han til oss i Oslo neste onsdag (12. August) for å innlede om prosjektet og diskutere hvordan vi kan sette tilgjengligjøring og stadardisering av offentlig data på den politiske agendaen.

Nettet gir oss enorme muligheter til å strukturere og presentere data for å skape både kommersielle tjenester og datastøttet journalistikk (CAR) som kan gjøre at vi kan nyttegjøre oss dataene bedre eller belyse problemstillinger på nye måter.

Offentlig data kan være uvurderlig for å lage nyskapende journalistiske tjenester som f.eks Espen Andersen har gjort med Maktdatabasen for Brennpunkt og med Eiendomsdatabasen for Budstikka. Men disse dataene er slett ikke alle tilgjenglige for offentligheten, de er ikke standardiserte og det koster ofte dyrt å få tilgang til dem.

Er ikke dette data vi allerede har betalt for over skatteseddelen, og bør de i så fall ikke være gratis? Det er mange flinke folk rundt omkring i redaksjoner og andre steder som har stanget hodet i disse problemstillingene, eller jobbet med de inngående. Olav Anders vil gjerne ha innspill fra de som har jobbet med problemstillingen eller er interessert i den, og vi vil gjerne se på hvordan nettmagasinet Vox Publica og NONA evnt kan jobbe for å sette frigivelse av offentlig data på agendaen.

Vi møtes i Oslo, på Litteraturhuset klokken 17.00 den 12. August (vi skal være i et rom som heter Kvernland og ligger i 2. etasje).

Sees vi?

Les også:

8 kommentar to "NONA-møte: På tide å frigjøre offentlig data?"

Kommentar i digi.no: Regjeringen sletter Norge fra kartet:
http://www.digi.no/790893/regjeringen-sletter-norge-fra-kartet

«I årsrapporten kommer det frem at Statens kartverk hadde totale inntekter på 757,1 millioner kroner i 2007. Da blir 10 millioner fra salg av «analoge produkter» og 24,6 millioner fra salg av «digitale produkter» småpenger.»

.ics fil:
BEGIN:VCALENDAR
VERSION:1.0
BEGIN:VEVENT
DTSTART:20090812T170000
DTEND:20090812T190000
SUMMARY:På tide å frigjøre offentlige data?
LOCATION:Oslo
DESCRIPTION:Hva er status for frigivelse av offentlige data i Norge? Bør alle typer offentlig data slippes fri og gjøres gratis tilgjengelige? Olav Anders Øvrebø skal i gang med et spennende prosjekt om å kartlegge status for frigivelse av offentlig data, som f.eks kart, vær- og levekårsdata, for Institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen (UiB). I den forbindelse kommer han til oss i Oslo neste onsdag (12. August) for å innlede om prosjektet og diskutere hvordan vi kan sette tilgjengligjøring og stadardisering av offentlig data på den politiske agendaen.
PRIORITY:3
END:VEVENT
END:VCALENDAR

(ugly quick and dirty hack) 🙂

Bra tiltak. Håper det går like bra som med IE6 !

Håper mange interesserte har tid til å komme! Her har jeg notert noen innledende tanker om prosjektet.

Veldig bra at dere bidrar til fokus på dette temaet! Jeg har desverre ikke mulighet til å delta i kveld, men dette er noe jeg har fokus på….

Jeg ville brukt tittelen «Det et på høy tid å frigi offentlige data»… 😉

Støttes sterkt!

Er ikke i Oslo-området i dag, men ønsker initiativet lykke til.

Selv prøver jeg å bidra til mer og bedre databruk innenfor bibliotekfeltet ved å gjøre data jeg selv jobber med – eller rett og slett synes er interessante, lettere tilgjengelig for gjenbruk via Google Docs:

http://plinius.wordpress.com/data-bank/

For eksempel ved å tilrettelegge data fra KOSTRA. Selv om KOSTRA-systemet er et glimrende tiltak, er terskelen for å ta det i bruk nokså høy for bibliotekarer flest.

Flott at det utvikling i journalistikken der man bruker offentlige og private(!) opplysninger på en måte som ikke begrenses av papirareal eller sendetid.

Jeg tror det er viktig at dataene publiseres på en slik form at det er mulig for utviklere å lage verktøyer der journalisten selv kan gjøre uttrekket av opplysninger og eventuelt legge funksjonen eller selve uttrekket inn i saken. Hvis ikke journalisten selv kan gjøre dette blir en ”sak” fort til et ”prosjekt” fordi man trenger utviklertimer. Det er ikke bra i disse tider.

Journalistvennlige selvbetjeningsverktøy krever forutsibare data
– enhetlig tagging av data
– åpne filformater
– tilgjengelighet
…mer?

Eksempel: Jeg lagd en sak i Schibsted Nett der leseren kunne lese om sin kommune fikk bedre eller dårligere råd etter endringer i rammeoverføringer. (Rattsø-utvalget) Leseren kunne skrive navnet på kommunen og tallene ble satt inn i saken. Data fikk jeg av SSB som ei vanlig kommaoppdelt fil. Utvikleren lagde perlscriptet som hentet ut data og plasserte de inn saken etter at leseren hadde valgt kommune.

Krever verktøy, samarbeidsvillig CMS, samarbeidsvillige sjefer som syns det er ok med presisjonsjournalistikk og ikke bare det vanlige ”Det blir stusselig i Vest-Finnmark og fest i Bærum etter at Stortinget…”

Interessant tema ☺

Til de av dere som ikke hadde anledning til å delta i går så kommer jeg tilbake med et referat her på bloggen litt senere i uken når jeg har kommet meg gjennom akutte deadliner

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lest i det siste

Add to Technorati Favorites
august 2009
M T O T F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
%d bloggere like this: