NONA: nettverket for oss som jobber med nettmedier

Korrekturleseren er død, lenge leve autokorrekturen! Tid for dugnadsarbeid?

Posted on: 21.10.09

Typewriter close-up by Meredith Harris.

Foto: Meredith Harris CC-BY-NC-ND

Vi har for lengst måttet innse at korrekturleserne tilhører fortiden. Konsekvensene av dét er tydelige nok, i kombinasjon med økt arbeidspress, og det er nok av eksempler på (nett)journalister som skriver feil. Sjekk for eksempel ut Ingeborg Volans eksempler fra hennes gamle blogg Ordlysten.

Lenge leve autokorrekturen

Men skal vi nøye oss med å være forarget over tastefeilene? Det finnes verktøy som kan løse en del av disse problemene (eller la oss kalle en spade for en spade – skrivefeilene). Såkalte teksterstattere.

Mac har TextExpander, og for Windows finnes Texter:

Begge disse programmene fungerer ved at i det øyeblikekt et gitt ord, som er definert som et nøkkelord, skrives, så byttes det ut av en annen tekst. Jeg kan bruke det til for eksempel å skrive signida og så dukker hele signaturen min opp – men det kan også brukes som et globalt autokorrekturprogram som fungerer i alle programmer man bruker; det være seg e-post, nettleser, tekstbehandler, lynmeldinger.

Tid for dugnadsarbeid?

Ikke bare det.. Man kan lage lister med slike nøkkelord som det kan abonnere spå.

Hva om alle norske nettaviser gikk sammen og lagde den ultimate autokorrekturlista?

ellre, elelr, eler = eller.

Ah. Hvis du legger sammen alle de sekundene, til alle de journalistene i Norge som gjør den skrivefeilen, i løpet av noen år, jeg tror det blir noen sekunder til sammen. Og litt færre hissige mail om hvor talentløse nettavisjournalister er (Jeg har vært der selv. Og jeg vet hvordan eller staves.)

Hva er innvendingene?

Jo, skrekk og gru, tenk om folk glemmer hvordan man skriver rett? Det er jo som at man skulle mene at vi skulle avskaffe kalkulatoren fordi folk glemmer å regne. Det var noen som hevdet det og, men det stadiet er vi forbi. Den generelle enighet synes å være at det viktige er å ha en konseptuell forståelse av hvordan et regnestykke utføres, altså hvorfor svaret blir riktig, heller enn at det avkreves at man skal klare å gjennomføre utregningen på stående fot.

Det samme tror jeg vi skal tenke om rettskrivning. Det viktigste er at journalistene behersker det norske språket godt, og er presise, ikke hvor gode de er til å treffe knappene på tastaturet.

Tastaturet er ikke laget for å skrive på!

Som en påminnelse: dagens plassering av knappene på tastaturet er ikke optimal for at folk skal kunne skrive raskest mulig, hverken på engelsk eller norsk, siterer fra kjære Wikipedia om skrivemaskinen:

The QWERTY layout is not the most efficient layout possible, since it requires a touch-typist to move his or her fingers between rows to type the most common letters. […] The most likely explanation is that the QWERTY arrangement was designed to reduce the likelihood of internal clashing by placing commonly used combinations of letters farther from each other inside the machine.[11][12] This allowed the user to type faster without jamming.

4 kommentar to "Korrekturleseren er død, lenge leve autokorrekturen! Tid for dugnadsarbeid?"

[…] Korrekturleseren er død, lenge leve autokorrekturen! Tid for dugnadsarbeid? « NONA: nettverket for… netthoder.wordpress.com/2009/10/21/korrekturleseren-er-d%C3%B8d-lenge-leve-autokorrekturen-tid-for-dugnadsarbeid – view page – cached Korrekturleseren er død, lenge leve autokorrekturen! Tid for dugnadsarbeid? — From the page […]

Kjempeidé, sett igang! 🙂 Bare sørg for at listen er åpent og fritt tilgjengelig ved bruk av åpne standarder, sånn at alle kan lage sine egne programmer med det. En plugin til OpenOffice.org, en extension for Firefox, osv. for de som ikke trenger det «system wide».

Enig med Børge, dette er en god idé jeg håper du og andre arbeider videre med! Skrivefeil er et relativt utbredt problem i norske medier (og, *kremt*, blogger), og det burde la seg gjøre å luke ut de aller fleste – selv i redaksjoner med små ressurser og stort tidspress.

Har for øvrig aldri filosofert over at tastaturet ikke er optimalisert for skriving, er jo bare vant til at det er som det er…

Plasseringen av tastene var jo nettopp optimal for skrivehastighet på skrivemaskiner, men at det kanskje ville sett annerledes ut om vi fikk starte på nytt er vel ikke overraskende. På den annen side er det ikke så sikkert at det er så mye å hente, all den tid entusiastene som har byttet til DVORAK layout og lignende vanligvis ikke kan rapportere om de helt store endringene i hastighet heller.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lest i det siste

Add to Technorati Favorites
oktober 2009
M T O T F L S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
%d bloggere like this: