Bloggere fradømt retten til anonymitet

Britiske bloggere er fradømt retten til anonymitet etter at The Times gikk rettens vei for å avsløre identiten til den anonyme politibloggeren NightJack. Bloggere stiller spørsmålstegn ved avisens motiver.

– Siden blogging essensielt er en offentlig, ikke en privat, aktivitet, kan ikke bloggere forvente anonymitet, heter det i dommen som den selvsamme avisen skriver vil drepe anonym blogging.

Mange britiske bloggere er ergelige på The Times for å ha fremprovoserte dommen. Nå kan det reises enkelte gode argumenter mot den Orwell-pris-vinnende NightJack bloggen, som skrev åpenhjertig om det å være politimann – først og fremst at politisakene han beskrev til tross anonymisering kanskje kunne spores – men The Times avslørte også identiten til den populære sexbloggeren Girl With A One Track Mind i 2006.

Den avsløringen manglet fullstendig en forankring i den «i offentlighetenes interesse argumentasjonen» som The Times brukte i NightJack-saken, og nevnte blogger, nå alment kjent som Zoe Margolis, skriver godt om hvordan det opplevdes her.

– Med den nåværende situasjonen i Iran blir vi minnet på behovet for anonymitet på nett for de menneskene som bokstavlig talt risikerer livet sitt for å få ut budskapet. Så denne avgjørende dommen i britisk rett er ekstremt bekymringsfull og en trussel mot vår rett til personvern, skriver Margolis i en kommentar til NighJack-dommen.

Suw Charman-Anderson, en veteran på den britiske bloggescenen, tvitrer: «Det virker som The Times synes at det er en fin sport å oute bloggere, men de beskytter sine egne kilder når det er i deres interesse å gjøre det.» Justin McKeating, som skriver den populære politiske bloggen Chicken Yoghurt, har en lengre argumentasjon i samme gate her.

NighJack-saken er forståelig nok et mye diskutert tema i den britiske bloggesfæren akkurat nå, jeg synes spesielt Paul Bradshaw og Gary Andrews problematiserer saken godt.

Journalism.co.uk har mange gode lenker om den, og Judith har fulgt opp med et par ekstra lenker på sin private blogg. I NightJacks tilfelle er bloggen nå etter det jeg forstår blitt fjernet.

For ordens skyld: Journalism.co.uk er en av mine kunder. Siden jeg har bodd mange år i England og min personlige blogg ble sparket i gang av britiske venner som var tidlige aktører i den britiske bloggesfæren, har jeg også inngående kjennskap til og interesse for det som skjer der, men mener nå at denne saken er interessant også av prinsipielle grunner.

3 kommentarer om “Bloggere fradømt retten til anonymitet

  1. Fint att du tar upp det här, Kristin! Det är inte bara i Kina och Iran som bloggare måste försvaras.

  2. Beklager, Jonas. Oppdaget nettopp at kommentaren din på denne posten var havnet i spamfilteret på mystisk vis. Korrigert nå. Takk for lenke: interessant hvordan du trekker saken videre.

Legg igjen en kommentar